VSG Ledendag 2022 – MELD JE NU AAN!

Op zaterdag 1 oktober organiseert de Verenigde Stichtingen Gambia (VSG) een bijeenkomst in Nederland. Niet zoals de laatste twee jaar via ZOOM, maar in levenden lijve in Amersfoort (NL).

Wij nodigen je van harte uit om aanwezig te zijn. Als je wilt kun je ook een introducé meenemen. Het is belangrijk dat je je aanmeldt voor deze bijeenkomst. Daardoor kunnen we goed rekening houden met de benodigde accommodatie en catering.

Onderaan deze mail staat hoe je dat kunt doen.

Het organisatiecomité heeft samen met de Stichting Wilde Ganzen een programma samengesteld op basis van wensen en suggesties van de leden met als thema: Money, money, money.

Vanuit diverse invalshoeken belichten en onderzoeken we mogelijkheden, dilemma’s en inzichten rondom duurzame financiering van projecten in Gambia. Van culturele verschillen tot diverse financieringsvormen, van vertrouwen en controle tot macht en verantwoordelijkheid.

Wat gaan we doen?
1. Ochtend
Op gelijkwaardige basis met onze lokale partners in Gambia samenwerken, dat willen we toch allemaal? Maar het geld is daarbij nogal eens een storende factor. En wie heeft nu eigenlijk de macht? Hoe werkt dat, en hoe bouwen we aan wederzijds vertrouwen? In het eerste deel van de ochtend zal Gerrit de Vries (oprichter van www.jointpurpose.nl) ons meenemen in het bouwen van meer gelijkwaardige samenwerkingen en de rol van geld, macht en vertrouwen daarin.

Daarna gaan we aan de hand van een aantal stellingen daar wat dieper op in. Hierin komt ook Fabakary Saidykhan (oprichter Humanity School of Learning, The Gambia) aan het woord. Hij zal zijn blik op een aantal hele concrete geld-gerelateerde situaties geven die velen van jullie zullen herkennen. Met de bouwstenen van Gerrit en de inzichten van Fabakary hopen we een mooie discussie tot stand te brengen en jullie gedachten mee te geven om in je eigen partnerschap toe te passen.

 1. Lunch
  Omdat velen van jullie graag in contact willen komen en blijven met collega’s in de eigen sector, richten we sectorgerichte lunchtafels in: onderwijs, gezondheidszorg, voedselzekerheid, empowerment doelgroepen, individuele sponsoring en klimaat. Wij hopen dat aan die tafels verder ervaringen en dilemma’s worden uitgewisseld met betrekking tot money, money, money.
 2. Middag
  In twee rondes worden de volgende workshops aangeboden:

Ronde 1:
A.: Één project werd 1000 projecten, de kracht van micro kredieten.

De optimale stap naar zelfredzaamheid.
Workshop leider: Eric Corstjens, Voorzitter Dawda Stichting Gambia (www.dawdasg.nl)

 1. Lokale financieringsvormen in Gambia / Local financing systems in the Gambia (deze workshop wordt in het Engels gegeven).
  Effective methods/techniques people can utilize in terms of financing and fundraising mechanisms in The Gambia; this extends to looking into cultural values, awareness, people’s mindset etc.
  Workshop leader: Fatou Marrie Touray. I was born and brought up in The Gambia. I came to study in The Netherlands in 2018, I studied business and I currently live here in The Netherlands. I am actively involved in social support and community development activities in The Gambia. I am a business consultant, I also work with Water Point Gambia. I am an aspiring entrepreneur; I envision to focus on entrepreneurship in areas that relate to social change and community development. I am a member of CASA Gambia(Community Action Support Association)

Ronde 2:
C. Lokaal Fondsen werven
Aan de hand van verschillende voorbeelden bekijken we hoe de CtGA (Change the Game Academy) training in de afgelopen jaren bijdraagt aan meer toegang tot de essentiële kennis zodat lokale partners zélf de ontwikkeling van de gemeenschap kunnen vormgeven. Hoe dit óók lukt op plekken en door mensen die niet tot de ‘usual suspects’ behoren. En hoe die kennis van invloed is op veel méér dan alleen de benodigde fondsen werven.

Workshop leider: Corine Aartman, sinds 2014 coördinator Programma’s bij Wilde Ganzen aan de ontwikkeling en uitbouw van Change the Game Academy. Dit is een innovatief trainingsprogramma voor social changemakers in het globale Zuiden om lokaal fondsen te werven en hun rechten te bepleiten. Met haar eerdere ervaring als manager en consultant fondsenwerving en marketing ondersteunt zij de het wereldwijde partnernetwerk. Corine is een van de oprichters van het Nederlands Genootschap van Fondsenwervers (opgegaan in Nederland Filantropieland), droeg bij aan de gedragscode en traint en spreekt regelmatig, o.a. op het IFC Congres

 1. Internationale Fondsenwerving
  Veel stichtingen werven hun fondsen via particuliere sponsoren/acties. In Nederland en daarbuiten zijn er meer mogelijkheden om financiële ondersteuning te krijgen voor projecten. Wilde Ganzen kennen we bijvoorbeeld allemaal wel. In deze workshop neem ik je mee door de soms lastige processen die je moet doorlopen om toegang te krijgen tot gelden van de RVO, EU, World Bank en dergelijke. Uitdagend maar niet onmogelijk.

  Workshop leider: Edwin Scheperman, voorzitter The Gambia Grows, ontwikkeling van water- en voedselgerichte projecten op (semi) commerciële basis.

Hoe ziet het programma eruit?
09.30 Deur open, registratie. VSG leden krijgen twee consumptiebonnen.

10.00 Keynote speaker Gerrit de Vries
Discussie aan de hand van stellingen met medewerking van Fabakary Saidykhan
12.30 Lunch buffet
14.00 Workshop Ronde 1
a. De kracht van micro kredieten
b. Lokale financieringsvormen in Gambia (Engelstalig)
15.10 Workshop Ronde 2
c. Lokaal Fondsen werven
d. Internationale Fondsenwerving
16.10 Plenaire afsluiting
16.30 Afronding

Waar moet ik zijn en hoe kom ik daar?
Zantfoort aan de Eem (www.zandfoort.nl), Eemlaan 100, 3812 ED Amersfoort (NL)

Openbaar vervoer: 13 minuten lopen vanaf NS station Amersfoort
Auto: parkeren in garage Eemplein, uitrijkaart á € 8 verkrijgbaar bij Zantfoort aan de Eem

Hoe meld ik me aan?
Door de onderstaande tekst aan te vullen, te kopiëren en te plakken in een mail naar vsgambia@gmail.com. Je kunt je tot 25 september 2022 aanmelden.

Ik kom naar de VSG bijeenkomst op zaterdag 1 oktober in Amersfoort
Naam
Aantal personen
Ik neem een introducé mee ja / nee; zo ja: naam introducé:
Voorkeur Workshopronde 1 A / B
Voorkeur Workshopronde 2 C / D
Ik/wij lunchen mee (€ 15 p.p.) Ja / nee
Ik ben actief in de sector onderwijs / gezondheidszorg / voedselzekerheid / empowerment doelgroepen / individuele sponsoring / klimaat

Wij verheugen ons op een boeiende VSG bijeenkomst!

Testen op Corona

Voor de mensen die zich willen, of moeten, laten testen is er een Corona Testlocatie in Kotu Beach. Zie hieronder de exacte locatie.

Kosten: 2500 dalasi per test. Betalen doe je direct op de locatie. Je kunt 7 dagen per week terecht tussen 09:00 en 13:00 uur.

WhatsApp Image 2022-03-09 at 10.41.22 AMF77W+JG2 Serekunda, Gambia

Tijdens de ledenvergadering op 28-2-2022 was Erik Boerrigter (Directeur van Partin) bij ons te gast om ons bij te praten over de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Hij was helder en duidelijk… voor de meesten van ons verandert er weinig en hoeven we ons geen zorgen te maken over deze nieuwe wet.

Toch is het uiteraard verstandig om alles nog even te controleren. Hieronder een paar linkjes naar de relevante informatie.

Welke gevolgen heeft de wet WBTR voor jou?

WBTR ingegaan: Twee handige tips

Daarnaast heeft Erik ons geattendeerd op de petitie Stop Regeldruk Vrijwilligers. Hiermee geef je een duidelijk signaal aan de Nederlandse overheid af dat de administratieve druk voor Stichtingen te groot en te duur aan het worden is. Voel je vrij om de petitie te ondertekenen.

Lustrum

Op 28 november 2021 vierde de VSG haar 5-jarig bestaan. We deden dat in Gambia d.m.v. een bijeenkomst voor de leden en hun Gambiaanse partnerorgansiaties. QTV maakte opnames van de viering en maakte er een nieuws-item van voor de Gambiaanse televisie.