Het bestuur van VSG bestaat uit vijf leden. We stellen ze graag aan u voor.

Henriëtte Brummer-Sonko

​Geboren te Pretoria, Zuid Afrika, in 1965. In 1989 afgestudeerd in Wageningen. Na een jaar reizen in Afrika is Henriëtte in september 1991 in Gambia komen werken, in eerste instantie met het ondersteunen van vrouwengroepen in het tot stand brengen van groentetuinen. Om te beginnen voor twee jaar. En nog twee. En nog twee… 26 jaar later is ze alweer 16 jaargetrouwd met de Gambiaanse Fankas Sonko en heeft ze met hem twee dochters. Ze is een expert in rurale ontwikkeling, van Kartong tot Koina.

​Sinds 2014 is Henriëtte Honorair Consul voor Nederland in Gambia. Hiernaast is ze vertegenwoordiger van het PUM-programma, waar het Gambiaanse bedrijfsleven expertise van Nederlandse Senior Experts kan aanvragen. Henriëtte is verbonden aan diverse stichtingen, waaronder Tumani Tenda Development Foundation en MRC Holland Foundation. Ook is ze bestuurslid van de Dutch Gambian Business Link en De Lachende Zon (Nederlandse Taal en Cultuur school voor Nederlandstalige kinderen).

Henriëtte is voorzitter van de VSG en spin in het web aan contacten. Door de weeks woont ze naast het Nederlandse Consulaat in Brusubi. In het weekend verblijft ze bij haar man en familie in Tumani Tenda.

Peter Werkman

herman-4

​Geboren te Groningen in 1956. Sinds 2012 actief in The Gambia. Ooit als natuurfotograaf voor het eerst naar Gambia getrokken. Samen met George Krol heeft hij de VSG opgericht. Peter heeft een technische achtergrond. Hij is sterk begaan met de doven in Gambia.

Mede gevoed door zijn vrouw Binta Badjie. Zij is doof sinds haar zesde jaar en wil een beter leven voor de doven, die met hulp veel kunnen bereiken. Binta ziet hij als voorbeeld voor alle doven. Zij is nu de enige dove in Gambia die naar de universiteit gaat. Zij wil dat velen haar daarin volgen, of op zijn minst een volwaardige opleiding krijgen. En uiteraard een (betere) baan. Peter en Binta werken aan een plan voor een internaat voor dove kinderen. Dit om deze kinderen een goede basis te geven.

Peter is algemeen bestuurslid en werkt mee aan voorkomende werkzaamheden. Hij is o.a. eindredacteur van de maandelijkse nieuwsbrief. Groei van de vereniging en samenwerking en communicatie tussen de leden staan bij hem hoog in het vaandel. Peter woont in Brusubi en is vaak te vinden bij Tulkuya Signs in Brusubi, een restaurant dat hij voor de Gambian Deaf Woman’s Society gefinancierd heeft. Vrouwen leren het restaurant te runnen en op den duur in eigen beheer te nemen.

Herman Vriesema

herman-1-2

​Geboren in 1949 te Groningen. Herman heeft een actieve carrière bij Defensie achter de rug. Hij werkte 18 jaar bij de Landmacht en 18 jaar bij de Luchtmacht. Eerst was hij sportinstructeur. Later vervulde hij diverse financieel-administratieve functies. Hij is onder meer uitgezonden geweest naar  Libanon en voormalig Joegoslavië.

In 2004 is Herman met Functioneel Leeftijds Ontslag gegaan. Sindsdien is hij actief in het vrijwilligerswerk, onder andere als penningmeester van een tennisclub, boekhouder bij het Nationaal Katholiek Thuisfront voor militairen in actieve- en post actieve dienst en penningmeester bij het Apostolat Militaire International. In de maanden februari – april werkt Herman als belastingconsulent voor de militaire vakbond. Daar staat hij leden terzijde, die problemen hebben met het invullen van de belastingaangifte.

Herman en zijn vrouw gaan al jaren op vakantie naar Gambia. Het land en de bevolking hebben hun hart gestolen. Toen hij werd verzocht om als penningmeester zitting te nemen in het bestuur van VSG, heeft hij overlegd met een paar bestuursleden en tot slot van harte toegestemd. Hij zet zich – met name vanuit Nederland – in om VSG tot een succes te maken.

Barbara Somers

herman-2

Geboren in 1956. Ze woont de helft van het jaar in Scheveningen en de wintermaanden in Gambia. Samen met haar man Kawsu Sillah, met wie ze sinds 1996 samen is, heeft ze twee guesthouses gebouwd. Eén in Tanjeh, een vissersdorp aan de kust en één in Kuntaur, in het binnenland op de oever van de Gambia rivier (www.kairohgarden.com).

Tot 2012 was Barbara in Nederland werkzaam als organisatieadviseur. Ze hield zich voornamelijk bezig met leertrajecten en managementontwikkeling. Alhoewel dat werk haar veel voldoening gaf, koos ze ervoor om haar baan op te zeggen en zich volledig te richten op het ontsluiten van Gambia als krachtige leeromgeving. Ze vindt het erg waardevol werk om Europese mensen en organisaties te koppelen aan hun Gambiaanse collega’s, waarin wederkerig leren de kern is.

Nu ontwerpt en organiseert Barbara (leer)reizen, uitwisselingsprogramma’s en studieweken unity gardens, ondersteuning van scholen, sponsoren van studenten, micro-credit programma). Ze is creatief en nieuwsgierig en spreekt mensen en organisaties aan op hun kracht. Ze heeft ook een broertje dood aan woorden zoals ‘kansarm’ en ‘achterstandspositie’, omdat die mensen bij voorbaat al amputeren van menselijke waardigheid, kracht en onafhankelijkheid.

In haar rol als secretaris wil ze de VSG meer smoel geven, naar de leden, maar ook naar de Nederlandse en Gambiaanse omgeving. Deskundigheidsbevordering heeft ze hoog in haar vaandel staan. Verantwoordelijkheid nemen voor dat wat je doet, is haar stokpaardje.

 

Nico Hollander

herman-3

Geboren in 1950 te Rotterdam. Nico groeide op met de wederopbouw van de Verwoeste Stad. Na de middelbare school en de dienstplicht bij de marinefilmdienst studeerde hij Transporteconomie in Rotterdam en Utrecht. Met veel plezier werkte hij als transportspecialist in de hectische wereld van de Rotterdamse haven. Op latere leeftijd studeerde Nico in zijn vrije tijd Pastorale Theologie aan de Universiteit van Tilburg. Zijn twee zonen steunden hem moreel bij de ommezwaai in het werkveld.

Alhoewel de kerk aan hem trok, voelde hij zich er niet echt in thuis. Hij koos voor het veld van de geestelijke begeleiding. Zijn aandacht ging vooral naar het verlichten van het juk, dat het dagelijks leven mensen op de schouders kan leggen. Vaak zijn dat schouders, die niet veel kunnen dragen. Nico werkte met mensen in achterstandsituaties in Twente en jongeren in het midden van het land. Ook werkte hij mee aan een sociaal spreekuur in Hilversum. Daar begeleidde hij voornamelijk  mensen in de schuldhulpverlening. Ook zieken en dementerenden hadden zijn aandacht. Hij woont sinds de zomer van 2016 in Gambia. Zijn grote hobby is zeilen. Daarom is hij de zomermaanden te vinden op de Noord-Europese kustwateren. In Gambia zet hij zich in voor empowerment van jongeren, geeft hij hulp bij projecten in de gezondheidszorg en bezoekt Nederlandse gedetineerden in de regio.

Voor de VSG is hij, samen met een team actieve leden, verantwoordelijk voor de Website, de Kennisbank en In The Picture.  Hij verzorgt de techniek rond de VSG publicaties.